Digitale Fitheid omvat vier pijlers

Digitaal bewustzijn

Digitalisering en digitale transformatie zijn zinloos zonder digitaal bewustzijn. Sinds een jaar of 10 hebben we te maken met de impact van de netwerk- en informatiesamenleving, waarin technologie een belangrijke rol speelt. De gevolgen van de netwerk- en informatiesamenleving zijn immens voor mens en organisatie en dwingt mens en organisatie tot andere structuren en andere uitgangspunten op het gebied van organiseren. Als je je niet bewust bent van al deze ontwikkelingen, dan hebben wat ons betreft een hoop andere dingen als digitale vaardigheden een stuk minder zin.

Digitaal bewustzijn gaat vooral over wat dit van ons als mens en organisaties vraagt in houding en gedrag.

Digitale vaardigheden

De grote belofte achter IT en automatisering was dat we minder hard hoefden te werken met zijn allen. Het tegendeel blijkt waar. We zijn drukker dan ooit en werkgerelateerde stress en *information overload* zijn aan de orde van de dag. Wat ons betreft is dat niet heel verwonderlijk, gegeven het feit dat daar bij boards en management, maar ook bij Human Resources en ondernemingsraden niet of nauwelijks aandacht voor bestaat. En dat is doodzonde.

Hier op digitalefitheid.nl beschikken we over kennis, vaardigheden en trainingen om een gemiddelde kenniswerker al gauw een paar honderd uur per jaar te laten besparen.

Wat ons betreft heeft de informatie- en kenniswerkers van morgen ze echt allevier nodig. Het wordt tijd dat we naast fysieke en mentale fitheid digitale fitheid heel serieus gaan nemen.

Persoonlijk kennismanagement

Eén van de heilige gralen waar grotere organisaties al meer dan 10 jaar naar op zoek zijn is die van kennismanagement en het is volstrekt logisch dat ze daarnaar op zoek waren. Want als Philips wist wat Philips wist, ging het veeeeel beter met Philips.

Maar rondom kennismanagement is een cruciale denkfout gemaakt. Dé denkfout die bijna iedereen in de wereld van technologie maakt.

Als je medewerkers tools geeft die traag of onhandig zijn in het gebruik én waar ze geen acuut voordeel van ervaren, dan gaat niemand de tool gebruiken, ongeacht hoeveel geld je erin pompt!

Maar er is goed nieuws: er is een hele generatie nieuw soort gereedschap beschikbaar gekomen dat snel, makkelijk, krachtig en spotgoedkoop is, waarmee de individuele medewerker zijn kennis kan ‘vangen’. Dit nog relatief nieuw gebied is wat ons betreft dé oplossing voor veel slagkracht-vraagstukken van moderne organisaties.

Persoonlijke ontwikkeling en groei met technologie als hulpmiddel

Een beetje kenniswerker neemt diens eigen ontwikkeling en persoonlijke ontwikkeling serieus. De één volgt een leiderschapscursus, de ander bekwaamt zich in yoga en een derde houdt z’n gewicht minutieus in de gaten en gebruikt een weegschaal en een stappenteller.

Als je je wilt ontwikkelen, dan wil je ergens naartoe en dan is het handig als je ergens vastlegt waar je naartoe wil werken als ware het een ‘project’ en is het het handig om vast te leggen waar je nu staat.

Deze vierde peiler omvat een groot aantal aspecten: van elementen uit de *quantified self* beweging zoals beweging-, slaap- en hartmonitoring tot en met reflectieve strategieën en tools als *(bullet) journaling* en wekelijkse of driemaandelijkse reviews of het hacken van het leren zelf via *spaced repetition, active recalling*. Kortom: ook bij je eigen groei en ontwikkeling is technologie gebruiken en inzetten een slim idee.

Maar, zoals eerder gezegd, wij zien persoonlijke ontwikkeling met behulp van technologie niet los van persoonlijk van persoonlijk kennismanagement, digitale vaardigheden en digitaal bewustzijn, want ze gaan hand in hand.